Blog

Als ik wist dat je zou komen…

Als ik wist dat je zou komen…

Dagelijks verwelkomen wij klanten, relaties; goede gasten. Soms gepland, soms ongepland. Welk gevoel geef jij je gasten? Dat ze welkom zijn? Of dat je het eigenlijk te druk hebt? Te druk om ze te woord te staan. Laat staan goed naar ze te kunnen luisteren. Dorus leert ons een verhaal over welkom zijn en welkom voelen. 

Onverwacht bezoek

Het is 1957. Bij Dorus thuis gaat de bel. Meneer Cor Steijn komt onverwachts op bezoek. Hij vraagt vriendelijk hoe het met Dorus gaat. Die geeft antwoord: “Goed, goed, maar wat vind ik het jammer dat u zo onverwachts komt binnen zetten.” “Hoezo?” vraagt meneer Cor Steijn. “Dat zal ik u vertellen” zegt Dorus en hij begint te zingen:

“Als ik wist dat je zou komen, had ik de loper uitgelegd
Een koppie thee gezet en de visite afgezegd
Waarom heb je mij dat niet even verteld
Een briefie geschreven of opgebeld
Dan had ik kennen zorgen voor een koekie bij de thee
En meer piepers kennen schillen als je bleef voor het diner
Waarom heb je mij dat niet eerder gezegd
Dan had ik de loper uitgelegd.”

Als hij het had geweten

De eerste reactie van meneer Cor Steijn op dit verhaal? “Als je er zo over denkt, dan ga ik maar weer.” Dorus onderbreekt: “Nee, nee, dat wil ik helemaal niet. Maarre, moet je even luisteren..” Dorus vervolgt zijn verhaal. Een verhaal over onverwachts bezoek en hoe gastvrij hij had kunnen zijn als hij had geweten dat ze zouden komen.

Wat voor gevoel geeft dat meneer Cor Steijn? “Ik geloof dat ik toch beter kan opstappen.” Inderdaad, door het verhaal van Dorus voelt meneer Cor Steijn zich niet heel erg gewenst. Dorus vertelt over hoe gastvrij hij had kunnen zijn. Als hij van het bezoek had geweten. Als hij tijd had gehad. Als hij wist dat meneer Cor Steijn zou komen.

Een warm onthaal

Heeft een warm onthaal geven te maken met een goede voorbereiding? Als meneer Cor Steijn zich nu niet welkom voelt. Gebeurt dat dan wel op een ander moment? En hoe open staat hij dan nog voor je verhaal?

Vandaag of morgen staan er weer gasten op je stoep. Hoe ontvang jij je ze? Zijn ze welkom? Op elk moment? En voelen ze dat ook zo? Maak tijd voor ze. Luister. Dan is een rode loper misschien wel helemaal niet nodig.

Beluister het hele nummer van Dorus; Als ik wist dat je zou komen. Hoe ik bij dit nummer kom? Wat heb ik niet van Dorus geplaybackt.

2 Comments

  • Carolien Brouwer on apr 23, 2014

    Ja, Evelien op onze 15 jarige bruiloft geloof ik ook! Erg leuk!

  • Pim on apr 23, 2014

    Ik herinner me iets met motten 🙂